Skip to main content
algemeen

Succesvolle inspiratieavond voor IKC Nieuwveense Landen

Op 1 augustus 2024 worden de deuren geopend van een nieuw Integraal Kindcentrum (IKC) in de Nieuwveense Landen. IKC Nieuwveense Landen is een initiatief van en samenwerking tussen Promes en Kinderopvang En nu jij!!. Zij organiseerden op 1 juli een inspiratieavond met (toekomstige) ouders en geïnteresseerden om hun dromen en idee op te halen. Bijna vijftig mensen deelden hun droom en idee voor het nieuwe kindcentrum.

De avond werd afgetrapt door wethouder Jaap ter Haar die benadrukte dat het zijn droom is dat het gebouw een plek voor de samenleving is. Van der Haar: “ouders treffen elkaar op en rondom de school en delen verhalen met elkaar”. Ellen Bout (En nu jij!!) en Niels Strolenberg (Promes) deelden hun kijk op het kindcentrum: “zou het niet mooi zijn als alle kinderen uit de buurt een gemeenschap vormen en waar zij met en van elkaar kunnen leren, spelen en ontdekken. Een goede balans tussen inspanning en ontspanning. Waar ieder kind die ondersteuning en uitdaging krijgt die het nodig heeft”.

In het werk- en leerlandschap van NHL-Stenden Hogeschool Meppel gingen ouders en professionals met elkaar in gesprek. Strolenberg: “om kinderen hun unieke talenten te laten ontdekken en ontwikkeling, zien ouders bijvoorbeeld graag dat kinderen in aanraking komen met van alles: sport, kunst en cultuur, techniek en ict. En natuurlijk rekenen en taal”. Ook de inrichting van de omgeving en de samenwerkingsmogelijkheden in de wijk werd besproken. De verkeersveiligheid en veiligheid in het gebouw staat hoog op het lijstje. “Eén team van pedagogisch medewerkers en leerkrachten, met een doel: een veilige omgeving bieden waarbinnen de kinderen zich kunnen en mogen ontwikkelen tot die beginnend puber. Waar kinderen binnen die veilige kaders uitgedaagd worden, kijkend naar hun talenten. Want hoe leuk is het voor een kind van groep 8 om voor te lezen aan een peuter, of voor een peuter om alvast een kijkje te nemen in groep 1. Een plek waar het hele team bestaat uit vertrouwde gezichten voor ouders en kinderen”, legt Bout uit.

De regels voor het oprichten van een nieuwe school zijn sinds februari veranderd. Daarom moeten stichting Promes en stichting Kindpunt gezamenlijk op zoek naar steunverklaringen in de wijk. Ouders moeten via de Dienst Uitvoering Onderwijs aangeven dat ze hun kind mogelijk op één van de nieuwe scholen willen. Volgend schooljaar volgen meerdere informatieavonden.